De kleine pompoenpitten, zien er misschien nutteloos uit, maar zitten boordevol voedingsstoffen en levert essentiële vetzuren, magnesium en zink. Deze voedingsstoffen kunnen meerdere gezondheidsvoordelen opleveren. Zo zijn ze goed voor de gezondheid en de bijdragen aan de bescherming van het lichaam.

Van pompoenpit naar pompoenpitolie

Pompoenpitten worden geoogst uit de eetbare pompoenen die een maand hebben gerijpt. De pitten zijn dan nog vol en donkergroen en uitermate geschikt voor persing. De zaden moeten eerst gedroogd worden, voordat ze vermalen kunnen worden. Na het schoonmaken van de pitten worden ze geroosterd. Dit roosteren zorgt voor de uiteindelijke nootachtige smaak. Ook zorgt dit voor de diepgroene kleur, omdat bij roosteren Chlorofyl vrijkomt wat zorgt voor deze mooie kleur. Uit drie kilo pompoenpitten wordt ongeveer één liter pompoenpitolie door middel van koude persing gemaakt.

Gezondheidsvoordelen pompoenpitten

Er zijn heel wat gezonde eigenschappen toe te kennen aan pompoenpitten en pompoenpitolie. De belangrijkste 5 sommen wij hier voor je op:

  1. Waardevolle voedingsstoffen

Pompoenpitten bevatten grote hoeveelheden essentiële omega-3 vetzuren, zijn een bron van vitamine A, B1, B2 en E. De pompoenpitolie is dus rijk aan belangrijke voedingsstoffen en vormt een mooie aanvulling op een normaal dieet.

  1. Antioxidanten

Pompoenpitolie bevat een grote hoeveelheid antioxidanten zoals carotenoïden en vitamine E, wat bijdraagt aan het verminderen van ontstekingen en het beschermen van je cellen. Voeding met een hoog gehalte aan antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen ziekten.

  1. Blaas en prostaat bevordering

De waardevolle voedingsstoffen in pompoenpitolie dragen bij aan een verlichting van prostaathyperplasie. Dit is een aandoening waarbij de prostaat vergroot is, wat problemen kan opleveren bij het plassen. Ook is er uit onderzoek gebleken dat de symptomen bij een overactieve blaas zouden kunnen worden verminderd/verholpen door het gebruik van pompoenpitolie.

  1. Cholesterolverlagend en bloeddrukverlagend

Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden onverzadigde vetzuren (Omega 3 en 6) draagt het eten van pompoenpitolie bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

  1. Gezond hart

Antioxidanten, magnesium, zink en vetzuren dragen ook bij aan een goede gezondheid van het hart. Doordat de bloeddruk en het cholesterolgehalte wordt verlaagd, draagt dit automatisch ook bij aan de gezondheid van het hart. Uit onderzoeken blijkt dat stikstofmonoxide enzymen ook verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van het hart, doordat dit enzym helpt de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloedtoevoer verbetert en het risico op plaquevorming wordt verlaagd.

Opmerking: de gezondheidsbevorderende resultaten zijn nooit bevestigd door de medische wetenschap.

Pompoenpitolie superfood?

Pompoenpitolie werd in 1773 erkend als geneeskrachtig en door bevoegdheden uitgeroepen tot medicijn door de Oostenrijkse koningin. Mede doordat het rijk is aan gezonde vetzuren is het een zeer waardevolle olie. Ook de hoge mate van vitamine E in de olie kan je lichaam gemakkelijk voorzien in je dagelijkse behoefte.

Hoe gebruik je pompoenpitolie?

Pompoenpitolie kun je op verschillende manier gebruiken. De olie is niet geschikt om te verwarmen, maar is heerlijk koud te gebruiken over salades, desserts of door smooties. Kijk op onze blog over pompoenpitolie in recepten. En bestel eenvoudig deze heerlijke olie online via e-oil.