Hennepzaadolie bevat van nature de 8 essentiële aminozuren en de vetzuren 3 en 6 in de juiste verhouding. De vetzuren 3 en 6 zijn ook wel beter bekend als de omega vetzuren, zoals deze voorkomen in vis en schaaldieren en in plantaardige oliën.

Wat zijn vetzuren?

Er zijn 2 verschillende soorten vetzuren: de essentiële vetzuren en de niet-essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die je via voeding binnen moet krijgen, ze worden namelijk niet door het lichaam zelf aangemaakt. Niet-essentiële vetzuren kan het lichaam wel zelf aanmaken, mits je genoeg vetzuren binnenkrijgt.

Omega 3-vetzuur

‘Bevat Omega 3 vetzuur’ zie je vaak voorbij komen op verpakkingen zoals bijvoorbeeld die van de margarine. Maar wat zijn nu precies Omega 3-vetzuren? Het is een meervoudig onverzadigd vetzuur die ons beschermd tegen hart- en vaat ziekten. Omega 3-vetzuur wordt ook wel Alpha Linoleenzuur (ALA) genoemd. Omega 3-vetzuren komen voor in:

  • Hennepzaadolie, lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie
  • Walnoten
  • Plantaardige margarines
  • (in kleine hoeveelheden in) vlees en groene bladgroenten

Omega 6-vetzuur

Ook omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten. Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. Het lichaam is zelf niet in staat linolzuur aan te maken en dus moet het via voeding in het lichaam komen. Omega 6-vetzuren komen voor in plantaardige oliën zoals:

  • Hennepzaadolie, zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie
  • Margarine en halvarine
  • bak- en braadvetten

Het lichaam heeft zowel omega 3- als omega 6-vetzuren nodig. Hennepzaadolie biedt de juiste hoeveelheid  omega 3 en 6 vetzuren aan, in de meest ideale verhouding voor het lichaam.

Hennepzaadolie bevat geen THC

Mensen die hennepzaadolie niet kennen, denken bij het horen van de term ‘hennep’ vaak gelijk aan drugs en zijn bang dat ook de olie de werkzame stof THC bevat. Dit is uiteraard niet het geval! Er zit geen THC in en de hennepzaadolie is juist heel gezond! De olie zit boordevol essentiële vetzuren, een feit die de meeste mensen niet kennen van hennepzaadolie.

Vitamine E in hennepzaadolie

Hennepzaadolie bevat een grote hoeveelheid Vitamine E, welke er samen met carotenen voor zorgt dat de omega 3 en 6-vetzuren goed kunnen worden opgenomen. Vitamine E en caroteen houden de omega vetzuren in een goede conditie. Vitamine E zorgt er daarnaast ook voor dat het bloed in je lichaam niet oxideert.

Hitte gevoelige omega vetzuren

Waarom moeten de omega vetzuren worden aangevuld terwijl je het ook binnen kunt krijgen via vis, roodvlees, kip en eieren? De omega vetzuren zijn erg hittegevoelig  waardoor de omega vetzuren verloren gaan. Vlees, vis en eieren worden goed verhit waardoor wij uiteindelijk via onze voeding maar weinig essentiële vetzuren binnenkrijgen. Omdat het lichaam deze vetzuren toch nodig heeft, zal het blijven proberen om deze toch uit de voeding te halen. Het lichaam gebruikt dan de ‘beschadigde’ omega 6-vetzuur, wat altijd nog beter is dan helemaal niks. Dit is een goed trucje van het lichaam, maar deze vetzuren zorgen niet voor een maximale aanvoer van zuurstof in de cellen. Waardoor het uiteindelijk ook geen extra bescherming biedt aan cellen en weefels.

Vitale cellen door omega vetzuren

De vitaliteit van de cellen van het lichaam worden voor een groot deel bepaald door de kwaliteit en bescherming van de celwanden. Deze kwaliteit wordt mede bepaald door de omega vetzuren 3 en 6. Deze vetzuren zorgen voor een goed zuurstof transport vanuit het bloed naar de cellen. Deze ‘zuurstofvangers’  voorkomen degeneratie van de cellen.

Hennepzaadolie kopen

Vanwege de gezonden essentiele vetzuren, vitamines en mineralen in hennepzaadolie, is het een zeer goede aanvulling op je dagelijkse dieet. Hennepzaadolie bevat geen cholesterol en is daarnaast uitermate geschikt als vervanging voor vlees bij vegetariërs en veganisten. Bestel eenvoudig biologische hennepzaadolie via onze webwinkel en ervaar zelf hoe lekker deze olie eigenlijk is over ieder gerecht!